ru
uk
Карта сайтаКАРТА САЙТУ
(044) 353-22-32
(067) 757-37-44
(067) 249-35-54
Корисне про вікна

Вентиляція і повітронепроникність.

Вентиляція і повітронепроникність - протилежні вимоги?

Старі вікна не відрізнялися щільністю. У той же час, при всіх неприємних моментах, пов'язаних з цією обставиною, холодне повітря, що проникає через щілини, з одного боку - прогрівається в приміщенні і поглинає наявну там вологу, а з іншого боку - при проходженні між стеклами разом з протягом створює умови, перешкоджає випаданню вологи на внутрішній стороні вікна і на віконних укосах.

Нові вікна не тільки змінюють інтер'єр житла але і докорінно змінюють умови вентиляції, теплообміну і мікроклімат в квартирі. Нові вікна забезпечують дуже щільне замикання. Вони роблять житло набагато тепліше, захищають його від вуличного шуму, зберігають енергію, необхідну для опалення. З іншого боку, вони перешкоджають "природним" протягам, що утрудняє відведення зайвої вологи з приміщення і може призводити до випадання конденсату в найхолодніших місцях стіни і на стеклах. Нові вікна часто приносять із собою підвищення вологості повітря в приміщенні!

При установці нових вікон економія енергії не повинна означати відмову від свіжого повітря. Правильна організація повітрообміну-це забезпечення необхідної, контрольованої вентиляції через конструкції вікон у поєднанні з залповим провітрюванням, і відмова від марнотратної, неконтрольованої інфільтрації і необдуманого, що триває годинами провітрювання.

Власникам квартир, в яких встановлені нові вікна, рекомендується регулярно відкривати їх для провітрювання на обмежений час (10 хв.). Однак, як показує практика, це не виконується, і бажаний результат не досягається. Цю проблему не вдається вирішити без незалежних від поведінки мешканця технічних заходів.

Волога в приміщеннях виділяється з різних джерел, головним з яких є людина; в результаті його дихання і потовиділення вологість повітря істотно підвищується. Великі обсяги вологи виділяються в результаті прання, готування, прибирання приміщень і прийняття душу. Додатковими джерелами вологоутворення є кімнатні рослини.

Джерело вологоутворення Кількість вологи / год
Людина, в стані спокою 40 г / год
Людина, зайнятий господарством 90 г / год
Квітка в горщику (серед. Розміру) 10 г / год
Готування і прибирання, миття 1000 г / год
Пральна машина 300 г / год
Душ / Ванна 2600 г / год
Вільна водна поверхня 200 г / год

Великий вплив на вологість повітря в приміщеннях має також температура повітря: зниження температури, при незмінній кількості вологи в повітрі, підвищує відносну вологість. Тобто, якщо в кімнаті було 180С і вологість 50%, то при 170С вологість вже складе 55%, а при 16 0С - вже 60%!! А для нас всіх не є секретом, як зараз опалюються наші будинки. У більшості квартир стовпчик термометра тримається зараз в районі відмітки 15 - 170С.

Шкідливими наслідками високого вмісту водяної пари і шкідливих речовин є поява вологи на меблях, стінах і стелях, а також алергічні роздратування і нездоровий мікроклімат у приміщенні.

Вентиляція приміщень

У масовому житловому будівництві прийнята наступна схема вентиляції квартир: відпрацьоване повітря віддаляється безпосередньо із зони його найбільшого забруднення, тобто з кухні і санітарних приміщень, за допомогою природної витяжної канальної вентиляції. Його заміщення відбувається за рахунок зовнішнього повітря, що надходить через нещільності зовнішніх огороджень (головним чином віконного заповнення) усіх приміщень квартири і нагрівається системою опалення.

Внутрішньоквартирні двері, як правило, відкриті або мають підрізування дверного полотна, що зменшує їх аеродинамічний опір в закритому положенні. Так, наприклад, щілина під дверима ванної і вбиральні повинна бути не менше 0,02 м заввишки. Квартира розглядається в якості єдиного повітряного об'єму з однаковим тиском.

Нормування повітрообміну виробляють виходячи з мінімально необхідного за гігієнічним вимогам кількості зовнішнього повітря на одну людину (приблизно 30 м3 / ч).